Medberoende/Överhjälpsam

Jag hjälper dig

Medberoende/Överhjälpsam – mina egna erfarenheter och mitt sätt att se på det.

Begreppet medberoende innefattar väldigt mycket och jag ska ta upp mina egna erfarenheter och mitt sätt att se på det. Jag gillar ordet överhjälpsam bättre för det beskriver mer hur det var för mig.

När man som jag växer upp i en dysfunktionell miljö, som exempelvis alkoholism eller en vuxen med stort hjälpbehov, så lär man sig tidigt att mina behov och känslor inte är viktiga. Man lär sig också att när jag tar hand om andras behov och känslor får jag uppmärksamhet och blir bekräftad. Man blir helt enkelt överhjälpsam. Man har hela tiden fokuset på andra och för mig var detta så naturligt att jag helt enkelt trodde att jag är så. Och det stämmer till viss del, jag är väldigt omtänksam och mån om min omgivning. Men det blev på bekostnad av mig för det fanns ingen balans, jag varken tog hand om mig eller prioriterade mig.

Så här var det för mig:
* Jag kunde inte slappna av fullt ut i sällskap med andra.
* När min partner var hemifrån var enda gången jag kunde slappna av fullt ut.
* Jag minns när barnen var små och hade somnat för kvällen vilken lättnad det var. Så är det ju för alla men eftersom jag alltid var på tå för deras behov så blev det extra skönt för mig.
* Jag kunde inte säga nej eller sätta gränser för min egen skull.

Ovanpå detta så hade jag också med mig från barndomen att jag skulle ta ansvar för allt. Även det som inte var mitt. Så jag har så länge jag kan minnas tagit mer ansvar än vad jag behöver, både på arbetsplatser och privat.
Vad händer när man inte sätter gränser och inte tar hand om sig själv? Och tar mycket större ansvar än vad man behöver? Energin tar slut! Utmattning var ett faktum.

Det är 16 år sedan och jag har läkt och lärt. Läkt sår från barndomen och lärt mig att lyssna inåt istället för utåt.

Idag har jag ärligare relationer eftersom jag kan sätta gränser och säga nej, oavsett andras reaktioner. Jag har lärt mig att deras reaktioner handlar om dom, inte om mig.
Jag kan vara avslappnad och njuta av sällskapet även när jag har gäster.
Jag kan meditera i vardagsrummet när min sambo är hemma.
Jag är FRI! Den känslan är obeskrivligt skön.

Känner du igen dig och vill ha hjälp att läka och lära? Boka tid.

Med kärlek
Helene Lilja Livscoach

Du kanske även gillar