Vi styrs tidigt in i att göra som alla andra

Vi styrs tidigt in i att göra som alla andra, följa strömmen. I sitt blogginlägg ”Batteritorsk” beskriver Elaine Eksvärd om hur vi som barn uppmuntras att ”göra som alla andra” istället för att följa sin egen inre röst. Hon beskriver hur hon satt förnöjt och tittade på barnen som lekte när fritidsledare kommer fram och frågar varför hon inte leker med de andra barnen. Ett vemod spreds sig i lilla Elaine när hon reste sig och gick till de andra barnen.

Jag minns ett tillfälle när jag lekte ute. Jag lekte att stenen var ett bord, en liten klippa en säng och så lagade jag mat av torrt gräs, jord och annat som passade just då. Det var en favoritlek!
Jag minns att det kom någon, jag minns inte vem det var och det är ändå ointressant för det handlade inte om det. Denne någon ville vara med i min lek eller i alla fall leka med mig men jag kände så starkt att jag inte ville det. Jag ville leka själv men redan då var jag medberoende och tog ansvar för andras känslor så jag kunde inte säga nej. Och jag minns så starkt känslan av besvikelse över att nu var leken förstörd när jag fortsatte leken med denne någon.

Jag var redan då väldigt bra på att överge mig själv och finnas för andra. Så du som har barn, uppmuntra att följa sin egen längtan och glädje oavsett vad omgivningen gör eller säger. Det stärker ditt barns självkänsla och kärleken till sig själv.

Vill du få hjälp med att stärka din självkänsla och kärleken till dig själv? Varmt välkommen att kontakta mig för ett fritt samtal där vi kikar på din situation, vad du vill förändra och om jag är rätt person att hjälpa dig.

Med värme <3

HL-Autograf

Du kanske även gillar