Det är inte bara svart eller vitt, ond eller god.

Det är inte bara svart eller vitt, ond eller god. För vissa av oss är det svårare att förstå varför vi har så svårt att våga vara oss själva och vad vi egentligen har varit utsatta för. För mig har detta varit en gåta fram tills nyligen och Epilogen podcast hjälpte mig sätta ord på det så den podden vill jag verkligen slå ett slag för om du som jag inte har så mycket minnen från barndomen.

Tills för några år sedan sa jag att även om det var mycket alkohol speciellt från pappas sida när jag växte upp så har min uppväxt präglats av glädje och kärlek. Men det är bullshit! Det var min pappas verklighet, inte min.

Min verklighet bestod av otrygghet, tassa på äggskal, finnas för andra, ständig oro, vara duktig och snäll, inte få sova på nätterna för att han spelade på sin älskade gitarr och sjöng för full hals och leva upp till pappas förväntningar eftersom jag var hans favorit. Det var villkorad kärlek men det fattade jag inte då. Jag kissade i sängen tills jag var nästan 12 år gammal, och som jag skämdes för det!! Jag trodde det var fel på mig! ”- Men lilla Helene, det var inte fel på dig. Du fick inte vara du”, säger jag till mitt inre barn.

När pappa var påverkad av alkohol var han glad och älskade hela världen, när han var nykter var han motsatsen. Han ska ha sagt att han inte tyckte om sig själv som nykter, så min pappa ville inte vara elak eller dum. Vad vill jag säga med detta? Jo, alla narcissister är inte onda eller elaka med vilje. Alla är inte medvetna om att dem skadar andra eftersom de är så självcentrerade och saknar eller har väldigt låg empati.

Detta kan göra det svårare för oss att förstå vad vi varit utsatta för. Vi kan ha haft en förälder som gjorde allt ”rätt” och som alla andra kände förtroende för men ändå växer vi upp med ett starkt medberoende. Känner du igen dig?

Det kan vara så att du inte fick vara du, du blev inte sedd och bekräftad i dina känslor?

Du kanske fick höra att ”det var väl inte så farligt” eller ”du är så känslig” eller ”varför ska du alltid krångla med känslor, du kan väl vara glad” eller ”nu är du otacksam, jag som gör allt för dig” eller liknande. Som barn är vi lojala och gör oss själva fel så vi anpassar oss.

Jag vill att du litar på din känsla och tillåter dig att ha din upplevelse oavsett vad andra säger.

För mig blev det en nyckel till läkning. Att jag får känna och uppleva det jag upplever och känner, oavsett andras känslor och upplevelser.❤️

Vill du boka ett fritt samtal där vi kikar på din situation, vad du vill förändra och om jag är rätt person att hjälpa dig vidare? Varmt välkommen att skriva till mig

HL-Autograf

Du kanske även gillar